Week 12: Final Presentation

For this final critique, I had a lot of trouble creating a presentation board I liked the layout of, so after many different layout ideas, I finally settled on one. Although I am quite happy with my presentation, I’m quite nervous about how the critiques will take it, and if they will have significant questions I didn’t answer in my statement. Regardless, here is my final presentation and statement of intent for this studio paper:

9_RGB

The apartment, located in AUT Art & Design building, is a hidden-away room, to temporarily house guest lecturers. The experience starts at the door handle, which is covered in a pigment, staining one’s hands and leaving a trace on both a person’s hands and mind. Once entered, the stairwell is seen to be marble, pure and untouched. At one’s feet, however, is a rug covered in the same powder. As one steps towards the apartment, traces of powder is placed, creating an impermanent path. The apartment is designed around process and precision, influenced by Wolfgang Laib. Process is arguably the most important part of Laib’s work, as he spends years collecting pollen for his installations. The apartment is one of no interior walls, the three rooms, bedroom, kitchen and bathroom, dictated by tiny dots. The dots are painted on, but after some time, will each be a drilled hole, done by the tenants of the apartment. The only instruction they have is the number ‘3’ on the wall, as well as the observation of holes having already been drilled in areas within the apartment, as Laib often sold his work without explanation on how to exhibit it. As the tenants are designers themselves, the hope is that they will understand that the apartment is more than a simple apartment, but a working studio of experiential magnitude. It is their choice, however, how much they decide to participate in the interactive installation, rather than using it just to temporarily live within. The rooms are each on a slightly raised platform, establishing a difference between the working space and the living space. These platforms, however, will be made from resin, the transparency acting as a disappearing barrier between the two spaces, as designers tend to make their work their lifestyle, just as Laib has dedicated his life to collecting pollen for his art. The balcony heavily relies on Auckland’s dramatic weather, as the floor is covered in tiles, with chalk covering the grouting. When it rains, the chalk will dye the rainwater a milky colour, giving it natural colouration and washing itself away in a continuous cycle. The apartment, like the stairwell, has exterior walls of marble, and concrete flooring with a layer of plaster above, in which the holes will be drilled into. As the process of drilling over a long period of time will be the completing factor of the apartment, the marble walls make the apartment feel as if it is a finished space, while the plaster surface will appear lacking. The living spaces are splashed with pastel colours, conceiving a softer tone for which the transition between the greyness of the concrete and the colour of the furniture to smoothen. If I were to further develop this apartment, I would want to further explore a more precise and drawn-out way of producing the holes, as drilling is so mechanical. A hand-done aspect would be interesting to consider, changing the materiality of the flooring and the materials a tenant would be given, essentially changing the entire process.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s